PENGAWETAN MAKANAN
- Pengawetan makanan ialah proses untuk melambatkan makanan menjadi rosak.
- Proses pengawetan dilakukan untuk menghalang atau melambatkan proses hidup mikroorganisma supaya makanan tahan lebih lama.
Kepentingan Teknologi Pengawetan Makanan
1.Proses Pengawetan menjadikan makanan dapat disimpan lebih lama.
2.Memudahkan bekalan makanan dihantar ke kawasan yang mengalami
bencana
seperti banjir dan gempa bumi
3.Makanan mudah disimpan dan dipasarkan ke tempat lain
4.Makanan dapat disimpan lebih lama dan dinikmati sepanjang masa
5.Membolehkan buah-buahan bermusim dinikmati sepanjang tahun
6.Mengelakkan pembaziran makanan
Kaedah Pengeringan
Kaedah Penjerukan
Kaedah Pelilinan
Kaedah Pembungkusan Vakum
Kaedah Pengasapan
Kaedah Pendidihan
Kaedah Pempasteuran
Kaedah Penyejukbekuan
Kaedah Penyejukan
Kaedah Pengasinan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan