Jumaat, 26 Julai 2019

ULANGKAJI PANTAS -PENGAWETAN MAKANAN #MISI MEMBURU A SAINS UPSR

PENGAWETAN MAKANAN
  • Pengawetan makanan ialah proses untuk melambatkan makanan menjadi rosak. 
  • Proses pengawetan dilakukan untuk menghalang atau melambatkan proses hidup mikroorganisma supaya makanan tahan lebih lama. 


Kepentingan Teknologi Pengawetan Makanan
1.Proses Pengawetan menjadikan makanan dapat disimpan lebih lama. 
2.Memudahkan bekalan makanan dihantar ke kawasan yang mengalami bencana 
   seperti banjir dan gempa bumi 
3.Makanan mudah disimpan dan dipasarkan ke tempat lain 
4.Makanan dapat disimpan lebih lama dan dinikmati sepanjang masa 
5.Membolehkan buah-buahan bermusim dinikmati sepanjang tahun 
6.Mengelakkan pembaziran makanan



Kaedah Pengeringan

Kaedah Penjerukan

Kaedah Pelilinan

Kaedah Pembungkusan Vakum

Kaedah Pengasapan

Kaedah Pendidihan

Kaedah Pempasteuran

Kaedah Penyejukbekuan

Kaedah Penyejukan


Kaedah Pengasinan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BUKU TEKS DIGITAL KSSR

                                         Himpunan Buku Teks Digital KSSR 📌Himpunan Buku Teks Digital Tahun 1                               ...